HIMSS Avrupa, dünya üzerindeki hastanelerde süreçleri iyileştirmek ve hastaların daha iyi hizmet almasını sağlamak için geliştirdiği yöntem ve akış modellerini, HIMSS Analitik adı altında uluslararası bir standardizasyon mekanizması haline getirerek EMRAM’ı geliştirmiştir. Bu model, hastanelerin elektronik tıbbi kayıt yeteneklerini en temel hizmetlerden kağıtsız tıbbi kayıt ortamına kadar genişleyen bir aralıkta ele almaktadır. HIMSS Avrupa, bu model ile hastanelerin dijital süreçlerini değerlendirmek ve geldikleri seviyeyi tespit etmek için uluslararası düzeyde kabul gören bir derecelendirme yapmakta ve 6. ve 7. Seviyeye gelmiş olan hastaneleri uluslararası HIMSS organizasyonlarında ilan ederek akreditasyon belgesi vermektedir.
STAGE 0
Sağlık kuruluşunda laboratuvar, eczane, radyoloji bilgi sistemi gibi uzman sistemler bulunmamaktadır.
STAGE 1
Laboratuvar, görüntüleme, eczane ve kardiyoloji sistemleri hasta merkezli raporlar ve sonuçlar üretilmelidir. Hastalara ait sağlık verileri üzerinden indikatör yönetim planları mevcuttur.
STAGE 2
Bir klinik veri havuzu (HBYS) sonuçlara ve raporlara, yönetişim ve politika kontrolüne, klinik karar destek fırsatlarına, eğitim kayıtlarına ve BT güvenliğine erişim sağlanmalıdır.
STAGE 3
Elektronik klinik belgelere HBYS aracılığıyla uzaktan erişilmeli, rol tabanlı erişim kontrolleri yapılmalıdır.
STAGE 4
Elektronik order girişi ve elektronik ilaç yönetimi uygulanmalıdır. Klinik yönetişim komitesinin görev dağılımı iyi tanımlanmalıdır. Klinik çıktılar ve hasta memnuniyeti izlenebilmelidir.
STAGE 5
Farklı veri kaynaklarından gelen verilerin entegrasyonu, klinik parametrelerdeki değişiklik uyarı sistemleri ile sürekli olarak izlenmelidir. Telesağlık ve sanal bakım hizmetleri mevcuttur. IPS (Intruder Prevention Systems) yetkisiz erişimi yönetmelidir. Teknoloji hasta başı süreçlerini desteklemelidir.
STAGE 6
Tıbbi cihazların entegrasyonu, bilgi sistemi, veri paylaşımını destekler, hizmet kullanıcıları, kendi verilerine ait çıktıları görebilmelidir. Giyilebilir cihazlar ve implantlar, sağlık ve bakımın uzaktan izlenmesini ve hasta yönetimini desteklemelidir. Çevrimiçi hizmetler erişimi ve sağlık okuryazarlığını geliştirmelidir.
STAGE 7
Birden çok dış kaynaktan gelen verilerin entegrasyonu, hizmet kullanıcıları, kendi kendine yönetilen bakımı desteklemek için uyarılar ve hatırlatıcılar almalı ve hasta sonuçlarını ölçmek için otomatik araçlar kullanılmalıdır. Dijital altyapı araçları, kişisel sağlık ve bakımı yönetmede dinamik hasta katılımını mümkün kılmalıdır.
Copyright © 2025 T.C. Sağlık Bakanlığı Tüm hakları saklıdır.