http://www.posta.com.tr/saglik/haberdetay/hastanede_tablet_devrimi.htm?articleid=120510
Dijital Hastane Projesi'nin uygulandığı Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, hastaların takibi tablet bilgisayarlardan yapılıyor, hastaların taşıdığı dijital kartlar sayesinde tedavi ve tetkikleri yurtdışından bile 'online' izlenebiliyor
Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilen “Dijital Hastane Projesi” ’nin uyguladığı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, dijital dünyanın olanaklarıyla hizmet dönemi başladı.
Doktorların tablet bilgisayarlarla hasta takibi yaptığı hastanede, ameliyatlarda da dev monitörlü bilgisayarlar kullanılıyor. Hastaların ceplerinde taşıdığı dijital sağlık kartları sayesinde, yurtdışındaki hastanelerde bile tetkikleri, tedavileri izlenebiliyor.
Tedaviye dijital ayar
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Murat Bozkurt, ayaktan takip edilen ve yatan hastaların tüm bilgilerine ulaşılabilmesi için hekimlere, asistan hekimlere ve hemşirelere tablet bilgisayar dağıtıldığını, bu bilgisayarlarla hastalara ait radyoloji ve laboratuvar sonuçlarının takip edilebildiğini ve hastanın tedavisinin şekillendirilebildiğini söyledi. Tablet bilgisayarlarla eczaneye ilaç siparişinin de yapılabildiğini dile getiren Bozkurt, bu şekilde hastanın işlemlerinin hem kısa sürede hem de etkin bir şekilde yönetilebildiğine işaret etti.
Yoğun bakımda da var
Bilgisayarların yoğun bakımda ve acilde de kullanılabildiğini kaydeden Bozkurt, bu yolla yoğun bakım ya da acil doktorunun başka bir hastanın başındayken bile diğer hastasını da gözleyebildiğini kaydetti. Bozkurt, yurtdışındaki hastalara yönelik hizmetleri kapsamında internet sitelerinin pek çok dilde hazırlandığını belirtti.
Ameliyathanede dijital dönem
Bozkurt, ameliyathanelerde özel bilgisayar sistemini hayata geçirdiklerini belirterek, ameliyat sırasında bu bilgisayarların büyük monitörü sayesinde hastanın tüm tetkiklerinin incelenebildiğini aktardı. Hastaneye bölge ülkelerinden de taleplerin geldiğini ifade eden Bozkurt, geçen ay yaklaşık 500 hastaya hizmet verdiklerini ve 50 hastanın da ameliyat edildiğini bildirdi.
Yurt dışındaki hastalara yönelik hizmetleri kapsamında internet sitelerinin pek çok dilde hazırlandığını belirten Bozkurt, internet sitelerinin Türkçe ve İngilizce’ nin ardından Rusça, Arapça, Fransızca, Almanca, Gürcüce, Yunanca ve Azerice dillerinde de hizmet vereceğini söyledi.