HIMSS + EURASIA 8 FARKLI ÜLKEDEN BAKANLIK DÜZEYİNDE GÖRÜŞMELERE SAHNE OLDU
Türkiye, 7 adet HIMSS EMRAM seviye 7 hastanesi ile bu yıl da Avrupa liderliği koltuğunu korudu
5 ülkeden 700’ün üzerinde fiziki, 1500’ün üzerinde dijital katılımcısı ile üç gün boyunca sağlık bilişimi ve teknolojileri alanında uluslararası iş görüşmelerine ve buluşmalara ev sahipliği yapan HIMSS + Eurasia, son gününde HIMSS EMRAM seviye 6 ve 7 hastanelerin ödül törenine sahne oldu.
Türkiye’de hastanelerin dijitalleşmesinde gösterdikleri başarı ile bu yıl ödüle hak kazanan Kamu hastaneleri ödüllerini T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin elinden aldı.
Türkiye ve konuk ülkelerle sağlıkta bilişim ve teknoloji alanında işbirliklerine ve istişare ortamlarına zemin hazırlayan HIMSS Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı, 19 Kasım Cuma günü, Antalya Kremlin Palace Asteria’da sona erdi. T.C. Sağlık Bakanlığı ve HIMSS işbirliği ile 17-19 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ve 3 gün boyunca ulusal ve uluslararası alanda sektörel iş bağlantılarına sahne olan HIMSS + Eurasia, T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın liderliğinde Bosna-Hersek Sivil İşler Bakanı Ankica Gudeljević, Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Alymkadyr Beishenaliev, Filistin Sağlık Bakanı Mai Salem Alkaila, Namibya Sağlık Bakanı Shangula Kalumbi, Tacikistan Sağlık Bakanı Jamoliddin Abdullozoda ve Azerbaycan Sağlık Bakan Yardımcısı Elsevar Aghayev ile beraberlerindeki ülke delegasyonlarına ev sahipliği yaptı.
HIMSS + Eurasia’nın açılışında konuşan ve Türkiye haricinde tüm Avrupa’da 5 hastanenin seviye 7’ye sahip olduğunu, Türkiye’nin 7. seviye 7 adet hastane ile Avrupa liderliğini sürdürdüğünü belirten T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, konuşmasında sağlık alanında uluslararası dayanışma ve işbirliği mesajları verdi. Türkiye’de bulunmaktan ve sağlık alanındaki gelişmeleri takip edebilecek olmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getiren konuk ülke Bakanları ise Türkiye’nin tecrübesini kendi ülkelerindeki sağlık sistemine yansıtma konusunda işbirliğine açık ve istekli olduklarını belirttiler.
Amerika, İngiltere, İskoçya, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Kırgızistan, Cumhuriyeti, Filistin, Pakistan, Azerbaycan, Karadağ, Arnavutluk, Namibya, Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkeler başta olmak üzere 25 ülkeden katılımcı ağırlayan HIMSS + Eurasia, 700’ün üzerinde fiziki, 1500’ün üzerinde dijital katılımcı ile sağlık dünyasını aynı çatı altında buluşturdu. Dijital teknolojiler ve sistemleri ile yapay zekâ ve ileri uygulamaların sergilendiği ve 40’a yakın firmanın Smart Hospital alanında 3 gün boyunca endüstri temsilcileri eşliğinde firmalarını tanıttığı etkinlikte hastane yöneticileri de hastanelerin dijitalleşmesi ve HIMSS EMRAM seviye 6 ve 7 süreçlerine ilişkin bilgi aldı.
105 uluslararası konuşmacı ile 36 oturumun gerçekleştiği etkinlikte sağlık bilişim firmaları ile kamu, özel sektör ve akademiden sağlık yöneticileri ve sağlık BT profesyonelleri aynı çatı altında buluştu.
T.C. Sağlık Bakanlığı’nın destek ve himayeleri başta olmak üzere TOBB, TİM, KOSGEB, OHSAD, İEİS, ÜHB, İVEK, AİFD, TÜSAP, MÜSİAD, İSEK ve OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi ile üniversiteler ve özel hastanelerin desteğinin yanı sıra bölge ülkelerinin sağlık otoritelerinin katılımıyla gerçekleşen HIMSS + Eurasia, sağlık yöneticileri ve BT uzmanlarını inovasyona dayalı sağlık çözümleri ve en iyi BT uygulamaları ile buluşturma fırsatları sundu.
5 bilim insanı TÜSEB Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülü aldı
TÜSEB tarafından, yaptığı çalışmalarla sağlık bilim ve teknolojilerine gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış kişilere verilen TÜSEB Teşvik Ödülüne beş bilim insanı layık görüldü. Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tolga Çukur, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tuğba Şişmanlar Eyüboğlu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nden Doç. Dr. Işıl Gazioğlu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Acar TÜSEB Teşvik Ödülü sahibi oldu. HIMSS + Eurasia kapsamında ödüle layık görülen bilim insanlarına ödüllerini Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan verdi.
2021 yılı HIMSS EMRAM ödülleri sahiplerini buldu
Üç gün boyunca Bakanlıklar düzeyinde uluslararası iş görüşmelerine ev sahipliği yapan HIMSS Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı, son gününde dijitalleşmesi başarı ile ödüle layık görülen Kamu hastanelerinin ödül törenine ev sahipliği yaptı. Türkiye’de hastanelerin dijitalleşmesinde gösterdikleri başarı ile bu yıl ödüle hak kazanan Kamu hastaneleri HIMSS + Eurasia’da düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Dijitalleşme süreçlerinde başarı elde ederek 2021 yılında HIMSS EMRAM seviye 6 ve 7 validasyonunu tamamlayıp ödül almaya hak kazanan hastanelere T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir Ülgü ve TTO Yöneticisi HIMSS Türkiye Analitik Direktörü Dr. İlker Köse tarafından ödülleri verildi. Türkiye, geçtiğimiz yıl ödülünü alan İzmir Ödemiş Devlet Hastanesi’ne bu yıl ödüllerini alan Isparta Şehir Hastanesi, İstanbul Bahçelievler Devlet Hastanesi, İzmir Tire Devlet Hastanesi, Yozgat Şehir Hastanesi, Düzce Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Sakarya Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nin katılması ile birlikte 7 adet seviye 7 ve 80 adet seviye 6 hastanesi ile bu yıl da Avrupa liderliği koltuğunu korudu.
T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci kapanışı konuşmasını “Sağlığın geleceğini yönetmek” başlıklı sunumu ile yaptı
T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, HIMSS + Eurasia’nın kapanışında sağlığın geleceğini yönetmek başlıklı bir sunum yaptı. Biyoterapi ve genetik gibi yenilikçi tedaviler, yapay zeka ve big data ile koruyucu sağlığı kapsayan dijital sağlık, Covid 19 gibi bulaşıcı hastalıklar ve nükleer radyolojik biyolojik ve kimyasal tehditler gibi konuların bugünün odak noktaları olduğuna dikkat çeken Birinci, bu yeni kurguda Türkiye’nin sağlık sisteminde dikey büyüme alanı olarak kurgulanan kalkınma sürecini yaşaması gerektiğine değindi. Beşeri sermaye, sürdürülebilirlik, sağlık okur yazarlığı ve teknoloji alanında gelişmelerle birlikte tüm paydaşların dahil edildiği bir inovasyon sürecinin önemine dikkat çeken Birinci, hastaneleri ileride “sağlık hizmetlerinde artan maliyetler”, “sağlık hizmet talep artışı” ve “değişen sosyal değerler ve mobilite”nin getirdiği değişim süreçlerinin beklediğini kaydetti.
.